Dělení vitamínů

Vitamíny se dělí dle svých chemicko-fyzikálních vlastností podle rozpustnosti na vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) - B (B komplex: thiamin, riboflavin,kyselina pantotenová, pyridoxin, kobalamin, kyselina listová, biotin, PP - niacin, H, C – kyselina askorbová) a vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní) - A - retinol, D - kalciferol, E - tokoferol, K - fylochinon). Rozdíl mezi vitamíny rozpustnými ve vodě nebo v tucích je, že vitamíny rozpustnými ve vodě se nelze předávkovat, protože jsou tělem vylučovány, naopak vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v tukové tkáni a játrech a to i na několik let a proto je možné se jimi předávkovat a mohou vznikat různé otravy a v horších případech mohou mít za následek i velmi vážné zdravotní komplikace.Vitamíny rozpustné ve vodě je však nutno pořád doplňovat, protože v těle zůstávají jen krátce.

Vitamíny rozpustné v tucích se zpravidla nacházejí v mase, rybách, mléčných výrobcích (mléko, máslo) a rostlinných olejích a i když se tyto potraviny uvedou do varu, vitamíny v nich nadále zůstávají.

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou mnohem citlivější, než rozpustné v tucích, proto když přivedeme potraviny, které tyto vitamíny obsahují, k varu, mohou být částečně zničeny, nebo zůstanou ve vodě – toto platí zvláště u kyseliny listové a vitamínu C.

Některé potraviny obsahují látky, ze kterých si pak tělo může vytvořit vitamín – například v případě žlutooranžově zbarveného beta-karotenu obsaženém v ovoci a zelenině, který se posléze mění ve vitamín A.

Vitamín A se nachází zejména v mase mořských ryb, mléčných výrobcích, vejcích, vnitřnostech a ovoci a je nezbytný pro správný růst a zdraví očí. Vitamín D můžeme nalézt v másle, vejcích a rybím tuku a je dobrý pro kosti, vitamín E je obsažen například ve špenátu, vejci a je nezbytný působí proti poruchám krvetvorby a nervových poruch a nakonec poslední z řady vitamínů rozpustných v tucích, vitamín K se vyskytuje hlavně v zelené zelenině a napomáhá srážení krve.

Vitamíny B komplexu pomáhají zvyšovat imunitu při různých druzích onemocnění, pomáhá obnově buněk, při jeho nedostatku mohou vznikat poruchy trávicího a nervového systému, kožními problémy apod. Vitamín C je důležitý zvláště pro vyšší odolnost organismu proti různým infekcím, vitamíny PP a H jsou důležité pro sliznice a kůži, vitamín F pak ovlivňuje cévní systém a funkci některých žláz.