Vitamín C

Vitamín C je asi nejznámějším vitamínem rozpustným ve vodě a je velice důležitý, protože se podílí na správné funkci v podstatě všech buněk našeho organismu. Kromě toho je nezbytný pro celkovou obranyschopnost našeho těla, je výborným antioxidantem působícím proti volným radikálům v našem těle, podílí se na tvorbě hormonů a je také nezbytný pro naše svaly, kosti, cévy i kůže, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění.

Vitamín C je obsažen skoro v každém druhu zeleniny a ovoce a zůstává zachován i po uvedení do varu. Denně by mělo být v těle více, než 10 mg (doporučená denní dávka se udává okolo 80 mg za den) a pokud je ho méně, než 10 mg, můžete pocítit únavu, oslabení imunity a při velkém nedostatku se může objevit také chudokrevnost. Léčba za normálních okolností docela lehkých onemocnění se může při nedostatku vitamínu C protáhnout. Jestliže je ho do těla přijímáno více, než je zdrávo, stává se, že je snížena hladina cukrů v krvi a je vstřebáváno více železa, než tělo dokáže zpracovat, což má za následek vznik ledvinových kamenů a také játra jsou v nebezpečí. Při nedostatku se také dříve objevovala nemoc zvaná kurděje, která se dnes již nevyskytuje a na dlouhodobý nedostatek vitamínu C se dokonce může i zemřít.

Příjem tohoto vitamínu je důležitý zvláště pro kuřáky, kteří potřebují dvojnásobnou dávku, dále lidé po nemoci, v těhotenství, při vyšší fyzické zátěži.

Vitamín C je nejvíce obsažen v citrusových plodech (citróny, pomeranče, grapefruit, lunetka), šípku, bramborách, rajčatech, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, maliny, ostružiny, jablka a podobně. Dnes je však možné konzumovat mnoho druhů potravinových doplňků, které Vám zaručí spolehlivý denní přísun tohoto vitamínu. Vždy je však lepší kombinovat syntetický vitamín C s kyselinou askorbovou přijímanou z přírodních zdrojů.